fbpx
Skip to main content

Dit gebeurde er bij de eerdere edities

Hoe de race begon

De kern van het idee van de Badeendrace is eenvoudig en geniaal: duizenden genummerde rubberen eendjes worden in een waterlichaam gelaten en racen naar een finishlijn, gedreven door de natuurlijke stroming of een andere vorm van stimulans. Deelnemers 'adopteren' een eendje door het kopen van een nummer dat correspondeert met het nummer op een eendje. De eerste eendjes die de finish bereiken, winnen prijzen voor hun adoptieouders, terwijl de opbrengst van de nummerverkoop naar het goede doel gaat.

De race spreekt een breed publiek aan door hun speelse aard en de visuele aantrekkingskracht van kleurrijke eendjes die gezamenlijk een waterweg afzakken. Ze symboliseren een gemeenschapsgeest en de collectieve inzet voor het ondersteunen van lokale gemeenschapsprojecten voor de jeugd.

In Etten-Leur werd het idee omarmd door de Lionsclub De Vryeheydt Etten en Lionsclub Etten-Leur e.o., die de Badeendrace introduceerden als een manier om lokale goede doelen voor de jeugd te ondersteunen, gemeenschapsbinding te bevorderen en iedereen een plezierige dag te bezorgen. Het succes van de eerste editie bevestigde de aantrekkingskracht van het evenement en legde de basis voor een jaarlijkse traditie die zowel de deelnemers als de begunstigde goede doelen ten goede komt.

Wat begon als een inspirerend voorbeeld van hoe een eenvoudig, vrolijk concept is uitgeroeid tot een krachtig instrument voor verandering en gemeenschapsontwikkeling, gedreven door de enthousiaste inzet en participatie van de lokale bevolking.

2022

Een Vliegende Start

De allereerste editie van de Badeendrace in Etten-Leur was een moment om nooit te vergeten. Vol spanning en enthousiasme kwamen we samen voor dit nieuwe evenement, gezegend met prachtig weer en een geweldige opkomst. Het was een dag vol zonneschijn, lachende gezichten en gemeenschapsgevoel, waarbij iedereen uitkeek naar de start van de race.

De opbrengst van deze spectaculaire dag was overweldigend, met een totaal van €20.000 die rechtstreeks naar onze gekozen goede doelen ging: Stichting Jeugdland, Join us/Jongerenwerk en Stichting voor E-L-kander. Dankzij de gulle bijdragen van onze deelnemers en sponsoren konden we een significante impact maken op het leven van velen binnen onze gemeenschap.

Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het moment waarop Burgemeester Miranda de Vries 3000 badeendjes te water liet, een zee van kleur en opwinding creërend. De spanning was voelbaar toen deze kleine racers streden om de felbegeerde prijzen. Het was een race die niemand snel zal vergeten, met de eerste 30 eendjes die behendig door de finish kwamen en vervolgens eigenhandig door de burgemeester uit het water werden gevist. De trotse eigenaren van deze winnende eendjes gingen naar huis met prachtige prijzen, waardoor het evenement een onvergetelijk succes werd.

De Badeendrace van 2022 zette de toon voor wat een jaarlijks terugkerend hoogtepunt in Etten-Leur zou worden. Het was een dag die niet alleen in het teken stond van competitie en plezier, maar ook van samenhorigheid en het doen van goede daden. We kijken met trots terug op deze fantastische start en zijn dankbaar voor iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze memorabele dag.

2023

Groei en Innovatie

De tweede editie van de Badeendrace in Etten-Leur bouwde voort op het succes van het voorgaande jaar, met waardevolle lessen die geleid hebben tot nog meer plezier en spanning. Dit jaar werd het parcours zorgvuldig aangepast, waardoor de badeendjes meer ruimte kregen om hun winnende racelijn uit te kiezen. Dit, samen met een stralende dag en een gunstige wind, zorgde opnieuw voor een adembenemende en spannende race.

Dankzij de ongelooflijke steun van alle lotenkopers en onze gewaardeerde sponsoren, was de opbrengst van de race opnieuw fantastisch, met een indrukwekkende €20.500. Deze opbrengst werd toegewezen aan twee belangrijke doelen die gericht zijn op het ondersteunen van de jeugd in onze gemeenschap:

  1. Het bevorderen van de intentie tot lezen en de leesvaardigheid, om zo een generatie van enthousiaste en kundige lezers te kweken.
  2. Het wegnemen van financiële drempels voor onvermogende ouders, zodat hun kinderen kunnen deelnemen aan sport en cultuur, en zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Een opwindende nieuwe toevoeging dit jaar was een kleurwedstrijd voor kinderen van de basisscholen in Etten-Leur. Deze creatieve wedstrijd bracht de gemeenschap nog dichter bij elkaar en gaf kinderen de kans om hun verbinding met het evenement te uiten door middel van kunst. Het was een hartverwarmend gezicht om de creativiteit en het enthousiasme van de jonge deelnemers te zien, wat een extra laag van plezier en betrokkenheid toevoegde aan het evenement.

De Badeendrace 2023 was niet alleen een dag van competitie en vermaak, maar ook een viering van gemeenschap, groei en de gezamenlijke inzet voor goede doelen. We zijn ongelooflijk trots op wat we samen hebben bereikt en kijken uit naar de toekomst, waarin we blijven bouwen op de successen van de afgelopen jaren.

Dank aan iedereen die deel heeft uitgemaakt van deze speciale dag. Jullie bijdrage heeft een blijvende impact op de levens van velen en maakt een wereld van verschil. Tot de volgende race!